14. fejezet
Szénhidrátok
Egyszerû cukrok (monoszacharidok)
- általános képlet: (CH2O)n
- általános szerkezet: egy karbonilcsoport, a többi
szénatomon OH-csoport van
D-glükóz
2,3,4,5,6-pentahidroxi-hexanal
(4 királis centrum)
- a monoszacharidok osztályozása
aldóz: aldehid
ketóz: keton
trióz: 3 szénatom
tetróz: 4 szénatom
pentóz: 5 szénatom
hexóz: 6 szénatom
ketopentóz: ketóz 5 szénatommal
stb.
Sztereocentrumok
- a D-glükóz 4 királis centrumot tartalmaz (24
= 16 lehetséges sztereoizomer)
a D-glükóz az egyik sztereoizomer
egy másik sztereoizomer a D-glükóz enantiomerje
a többi 14 sztereoizomer a D-glükóz diasztereomerje
Fischer-vetítés
- több királis centrum ábrázolásának
egyik módja
a királis centrumot úgy helyezzük el, hogy
- a vízszintes csoportok elöl legyenek
- a függõleges csoportok legyenek hátul
- Egy adott sztereocentrumot többféleképp lehet megjeleníteni
- 12 különbözõ Fischer-vetítés reprezentálja
az (R)-t
- 12 különbözõ Fischer-vetítés reprezentálja
az (S)-t
D-glicerinaldehid
- a legegyszerûbb királis cukor
- a sztereokémiai D és L elnevezés referenciája
D-cukrok felírása
- a karbonil véget helyezzük felülre
- az összes királis centrumot rajzoljuk le Fischer-vetítéssel
- ha a legalsó OH-csoport jobb oldalon van, D
- ha a legalsó OH-csoport bal oldalon van, L
A D-aldóz család
- triózok: D és L glicerinaldehid
- tetrózok: D és L eritróz, D és L treóz
- pentózok: 4 pár sztereoizomer (egyik a D-ribóz)
- hexózok: 8 pár sztereoizomer (egyik a D-glükóz)
A cukrok gyûrûs szerkezete
- belsõ félacetál keletkezése
az egyik OH-csoport kapcsolódik a karbonilcsoporthoz
furanóz: 5-tagú gyûrû
piranóz: a 6-tagú gyûrû
Haworth-vetítés
- gyûrûs szerkezetek megjelentési módszere
(sík)
a gyûrût helyezzük az O-nel hátra (vagy jobbra-hátra)
- egy jobb oldali OH (Fischer) alulra kerül (Haworth)
- egy bal oldali OH (Fischer) felülre kerül (Haworth)
- a D-cukrok legutolsó CH2OH-csoportja felül van
- az új félacetál bármely konfigurációjú
lehet
Anomerek
- a félacetál (anomer) szénatom két sztereoizomerje
- az alfa-anomerben az OH csoport alul van (Haworth)
- a béta-anomerben az OH csoport felül van (Haworth)
- az anomerek diasztereomerek (különbözõ fizikai
tulajdonságok)
A glükóz mutarotációja
- az alfa-D-glükopiranóz és a béta-D-glükopiranóz
egymásba átalakulhat
bármelyikbõl kiindulva, oldatban keveréket kapunk
- oldatban kb. 64% béta, 36% alfa, <1% nyílt forma
A cukrok konformációja
- az öttagú gyûrûk közel planárisak
(a Haworth-vetítés jó)
- a hattagú gyûrûk szék konformerek
(a Haworth-vetítés nem pontos)
- egy Haworth-féle hattagú gyûrû
jobb oldalát lefelé, baloldalát felfelé kell
hajlítani
- a béta-D-glükóz összes szubsztituense ekvatoriális
állású (a legstabilabb)
Monoszacharidok reakciói
- savanhidridekkel az OH-csoportok észterekké alakíthatók
- az OH-csoportok éterekké alakíthatók metil-jodiddal
(+ Ag2O)
- a félacetálok alkohollal és savval acetállá
alakíthatók
(az acetált glikozidnak nevezik)
- a karbonil redukciója NaBH4-del polialkoholt (alditol)
ad
- Tollen-reagenssel karbonsavvá oxidálható az aldehidcsoport
(a polihidroxi-karbonsavat aldonsavnak nevezik)
- az aldehid és a primer alkohol (mindkét vég) HNO3-as
oxidációja (polihidroxi-dikarbonsav: aldársav)
Glikozidok
- az acetálok nem alakulnak egymásba a nyílt formán
keresztül
(nem mutarotálnak)
- a cukrokat glikozidos kötés kapcsolja más biomolekulákhoz,
köztük más cukrokhoz is
Cukrok redukciója
- a pozitív Tollen-reakció (Ag+) vagy Cu+2
szabad aldehidcsoportot (vagy félacetált) jelez
az aldózok redukáló cukrok
a glikozidok nem redukáló cukrok
a ketózok nem redukáló cukrok
Diszacharidok
- két monoszacharid kötése
általában glikozid (acetál) formában
Glükóz diszacharidok - maltóz és cellobióz
- maltóz: glikozidos (acetál) kötés a 4'-OH
és a C-1 (alfa) között
1,4'-alfa-glikozid
- cellobióz: glikozidos (acetál) kötés a 4'-OH
és a C-1 (béta) között
1,4'-béta-glikozid
Szacharóz - a glükóz és a fruktóz
diszacharidja
- a glükóz C-1 és a fruktóz C-2 atomja kapcsolódik
glikozidosan
a szacharóz nem redukáló cukor
Poliszacharidok
- cellulóz: glükózmolekulák hosszú lánca,
1,4'-béta kapcsolódással
a fa fõleg cellulózból áll
- keményítõ: a glükóz raktározott
formája növényekben
glükózmolekulák hosszú lánca, 1,4'-alfa
kapcsolódással (amilóz)
néhány 1,6'-alfa kapcsolódás is van (amilopektin)
az alfa-kötéseket meg tudjuk emészteni, de a bétákat
nem
- glikogén: a glükóz raktározott formája
állatokban
nagyon hosszú (1,4'-alfa) láncok, sok (1,6'-alfa) elágazással
Ismeretanyag
- egyszerû cukrok csoportosítása
- D- és L-cukrok azonosítása
- Fischer-vetítés alkalmazása a sztereokémia
jelölésére
- nyílt láncú cukrok leírása Fischer-vetítéssel
- gyûrûs cukrok leírása Haworth-vetítéssel
vagy gyûrûszerkezettel
- glikozidos kötés azonosítása
- redukáló cukrok felismerése
- cukrok reakciótermékeinek jóslása
Vissza