Szent-Györgyi
Albert Budpesten született 1893. szeptember 16-án. Tanulmányait
a Lónyai utcai református gimnáziumban végezte,
majd a budapesti tudományegyetemen folytatta, ahol 1917-ben orvosi
oklevelet szerzett. Az elsô világháborúban medikusként
vett részt, de megsebesült, és hamarosan leszerelték.
Ezután külföldön: Pozsonyban, Prágában,
Berlinben, Leidenben, Groningenben folytatott tanulmányokat, a biológia,
az éllettan, a gyógyszertan, a bakteriológia, majd
a fizikai-kémia terén. Ezt követôen Cambridge-ben,
F.G.
Hopkins biokémiai tanszékén megszerezte második
doktorátusát, ezúttal kémiából,
majd E.C. Kendall támogatásával
egy évig az Egyesült Államokban dolgozott. Klebelsberg
kultuszminiszter hívására hazajött, és
1931-tôl 1945-ig a szegedi tudományegyetem orvosi vegyészeti
intézetének professzora, 1945 és 1947 között
a budapesti tudományegyetem orvos karának biokémia
professzora volt. 1947 végén elhagyta az országot,
és a Boston melletti Woods-Hole-ban etelpedett le, ahol 1947 és
1962 között az Egyesült Államok Izomkutató
Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának
igazgatója, 1962 és 1971 között a Darthmouth-i
Egyetem professzora volt. Kapcsolatait Magyarországgal mindig fenntartotta,
az 1960-as évektôl rendszeresen hazalátogatott. 1986.
október 22-én halt meg Woods Hall-ban.
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928). Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melybôl nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 liter présnedvbôl 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elô. 1932-ben Szent-Györgyi -- és tôle függetlenül J. Tillmans -- a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el. Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták.
Az 1937-es élettani-orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert nyerte el "a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért".
Már Szegeden kezdett foglalkozni az izom mûködésével, és sikeresen vizsgálta az izom fehérjéinek szerepét az izom-összehúzódásban (1940-42). A szubmolekuláris vizsgálatok után érdeklôdése késôbb a rosszindulatú dagantok felé fordult. Két évtizeden át foglalkozott a sejtszintû szabályozás jelenségeivel.
A Magyar Tudományos Akadémia levelezô (1935), rendes (1938), majd 1945. május 30-án tiszteleti tagjának választotta. 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette nevét.
Néhány fontos mûve: Studies on Biological Oxidation and Some of its Catalysts (Budapest-Leipzig, 1937), Chemistry of Muscular Contraction (New York, 1951), Bioenergetics (New York, 1957), Bioelectronics (New York, 1968); magyarul: Egy biológus gondolatai (Budapest, 1970), Az élô állapot (Budapest, 1973), Az élet jellege (Budapest, 1975), Válogatott tanulmányok (Budapest, 1983).