Brook Taylor*
(1685–1731)

Keverékek hõmérséklete
Részlet

Philosophical Transactions, 6/II, 17

(in: William Francis Magie: A Source Book in Physics, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 1963)


Vettem egy jó lenmagolajos hõmérõt, amelyet kis osztásokkal láttam el; nem az osztásközök voltak egyenlõk, hanem a csõ különbözõ részein kijelölt térfogatok, ahogy minden hõmérõt skálázni kellene. Vettem két azonos alakú, azonos térfogatú, körülbelül egygallonos, vékonyfalú ónedényt. Ezután (minden próbánál ügyelve arra, hogy az edények hidegek legyenek, mielõtt víz kerül beléjük, és az az edény, amellyel a forró vizet mértem, jól felmelegedjen) egymás után egy, két, három stb. rész forrásban lévõ vizet töltöttem az edényekbe, a többi víz hideg volt; végül az edénybe öntött összes víz forró volt; minden esetben a vízbe merítettem a hõmérõt, megfigyeltem, milyen osztásig emelkedett, s minden próbát a legnagyobb pontossággal végeztem. A hideg vízbe merített hõmérõ állásából kiindulva azt tapasztaltam, hogy ettõl a jeltõl számított emelkedése, vagy az olaj tágulása, pontosan arányos volt a keverékben lévõ forró víz mennyiségével, vagyis a hõ fokával.



*A Taylor-sor felfedezõje.

Vissza http://www.kfki.hu/chemonet/ 
http://www.ch.bme.hu/chemonet/