A tv-ben azt mondták, hogy a túlhevítettt
folyadék felületét meg kell valaminek sértenie
ahhoz, hogy a robbanás bekövetkezzen. A mi esetünkben
a csészén és a kávén kívül
semmi sem volt a mikróban. Mi okozta a robbanást, ha semmi
sem sértette meg a folyadék felszínét?
MM, Denver, CO
A túlhevített víz magától is felrobbanhat. Egy "buborékmag" képzõdése is elég hozzá. Néha az edényben már minden együtt van buborékmag képzõdéséhez, és csak a víznek kell még felmelegednie a folyamat megindulásához. Sok buborék apró levegõzárványként indul. Ahogy a víz melegszik, a pici légzsák növekedni kezd, és valódi buborékmaggá válhat. Ha a víz eléggé túlhevül, egyetlen buborékmag is megindíthatja a robbanást, és teljesen kiürítheti az edényt. Az Önök esetében is ez történt.A fordítás Louis A. BloomfieldEzek a balesetek igen gyakoriak, és ritkán gondolkozunk el rajtuk, amikor a mikróban feltöröljük a szétfröccsent folyadékot. De ha a kollégája egy-két másodperccel a pukkanás elõtt hagyja abba a kávé melegítését, meg is sebesülhetett volna, amíg a kávét kiveszi a mikróból. Ha forrón szereti a kávét, figyeljen oda, hogy ne melegítse túl sokáig és hagyja egy percig állni, amikor a mikró kikapcsol.
Vissza a kérdésekhez | http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/ |