Kérdés: Miért fehérednek meg a vízbe töltött ánizsos italok, például a Pernod vagy az ouzo?

A. H.
Amszterdam


Válasz: Az ánizsos italok ízét és illatát aromás vegyületek, terpének adják. Ezek a terpének alkoholban oldódnak, vízben nem. A 40 százalékos alkohol még oldja a terpéneket, de a felhígult, vizes oldat már nem. A kicsapódott terpének hozzák létre a vízben a tejszerû szuszpenziót. Az ürömbôl készített abszint – amelyet néhány országban már betiltottak, mert mérgezô – még látványosabb, zöld szuszpenziót képez. Sok növény, például a citromfû és a kakukkfû erôs illata és aromája is terpénektôl származik.

T. L.
Newtown
New South Wales


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science