Kérdés: Ha glicerint keverünk a buborékfújó oldatba, nem pattannak olyan könnyen szét a buborékok. Még a szônyegen is megmaradnak egy darabig. Hogyan "mûködik" a glicerin és van-e nála jobb anyag?

D. S.
London


1. válasz: A freelandi bányagépészeti fôiskola hallgatója vagyok. Az utóbbi két évben sokféle buborékképzô keverékkel kísérleteztem. Eredményeimrôl a pennsylvaniai diákköri konferencián is beszámoltam.

A táblázatban hatféle buborékosító receptet adok meg. A víz és glicerin keverékéhez mindig 25 ml (ugyanolyan) mosogatószeres oldatot adtam. A 85 ml-es oldatokat három hétig, majd egy évig hagytam állni. Az öregedés közben vizsgáltam a buborékok méretét, élettartamát és megszámoltam, hány buborék fújható a fémhurok egyszeri bemártása után. A táblázatban szereplô F minta szolgált kontrollként.

víz (ml) glicerin (ml) Három hét múlva a következô eredményeket kaptam:
Buborékméret: a C a legjobb
Buboréktartósság: a C a legjobb
Az egy mártás után fújható buborékok száma: a C a legjobb

Egy év után így módosult az eredmény:
Buborékméret: a D a legjobb
Buboréktartósság: a B a legjobb
Az egy mártás után fújható buborékok száma: a C a legjobb
A 50,0 10,0
B 52,5 7,5
C 55,0 5,0
D 57,5 2,5
E 59,0 1,0
F 60,0 0,0

A szappanbuborék-fújáshoz a C összetétel tûnik a legjobbnak.

D. K.
Sugarloaf
Pennsylvania


2. válasz: A buborékok a víz párolgása miatt pukkannak szét. A glicerin csökkenti a víz párolgási sebességét, ezért maradnak meg tovább a buborékok.

M. H.
Derby


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science