Kérdés: Ha glicerint keverünk a buborékfújó oldatba, nem pattannak olyan könnyen szét a buborékok. Még a szônyegen is megmaradnak egy darabig. Hogyan "mûködik" a glicerin és van-e nála jobb anyag?
D. S.
London
1. válasz: A freelandi bányagépészeti fôiskola hallgatója vagyok. Az utóbbi két évben sokféle buborékképzô keverékkel kísérleteztem. Eredményeimrôl a pennsylvaniai diákköri konferencián is beszámoltam.
A táblázatban hatféle buborékosító receptet adok meg. A víz és glicerin keverékéhez mindig 25 ml (ugyanolyan) mosogatószeres oldatot adtam. A 85 ml-es oldatokat három hétig, majd egy évig hagytam állni. Az öregedés közben vizsgáltam a buborékok méretét, élettartamát és megszámoltam, hány buborék fújható a fémhurok egyszeri bemártása után. A táblázatban szereplô F minta szolgált kontrollként.
víz (ml) | glicerin (ml) | Három hét múlva a következô
eredményeket kaptam: Buborékméret: a C a legjobb Buboréktartósság: a C a legjobb Az egy mártás után fújható buborékok száma: a C a legjobb Egy év után így módosult az eredmény: Buborékméret: a D a legjobb Buboréktartósság: a B a legjobb Az egy mártás után fújható buborékok száma: a C a legjobb |
|
A | 50,0 | 10,0 | |
B | 52,5 | 7,5 | |
C | 55,0 | 5,0 | |
D | 57,5 | 2,5 | |
E | 59,0 | 1,0 | |
F | 60,0 | 0,0 |
A szappanbuborék-fújáshoz a C összetétel tûnik a legjobbnak.
D. K.
Sugarloaf
Pennsylvania
2. válasz: A buborékok a víz párolgása miatt pukkannak szét. A glicerin csökkenti a víz párolgási sebességét, ezért maradnak meg tovább a buborékok.
M. H.
Derby