Válasz: A vízben oldott levegõ kiválik az oldatból. Gócok mentén buborékok képzõdnek. Gócként az üveg fala szolgálhat. A falon kialakult kis buborékokhoz kötötten újabbak alakulnak ki, s egyesülnek a korábban létrejöttekkel.
A víz forrása során is ezen buborékok játszanak alapvetõ szerepet. Ha a vízbõl kiforralunk minden levegõt és így a vízgõz nem tud belepárologni a légbuborékokba, akkor a víz akár túlhevíthetõ, azaz a forráspont hõmérséklete fölé melegíthetõ.
A fagyás jelenségének is a kristálygóc-képzõdés a kulcsa. Ha nincs góc, a folyadék túlhûthetõ (pl. egy membrán megpattintására megfagyó folyadékos hõpárnák). Ugyanakkor az olvadáspont – az a hõfok, amelyen összeomlik a kristályrács –, egyértelmû, anyagra jellemzõ állandó.