Válasz: A csiriz annyira kiment a divatból, hogy több cipész- és könyvkötõmesternél is hiába érdeklõdtünk, ezért kénytelenek voltunk ismét a tudós könyvekhez fordulni. Az amerikai The Chemical Formulary (Kémiai receptgyûjtemény) saját alcíme szerint "értékes, modern és praktikus" recepteket tartalmazó, 1933-as és 1936-os köteteibõl válogattuk az alábbi recepteket. (A sorozat még az 1970-es években is folytatódott.)
Lisztbõl készült csiriz
búzaliszt
hideg víz forró víz |
4 font (1,81 kg)
2 kvart (1,89 l) 3 gallon (11,34 l) |
A lisztet keverjük simára a hideg vízben, és a pépet keverjük bele a forrásban levõ vízbe. Keverés közben forraljuk még 5 percig az anyagot.
Keményítõbõl készült csiriz
kukorica- vagy tapiókakeményítõ
hideg víz forró víz |
4 rész
8 rész 64 rész |
A keményítõt keverjük simára a hideg vízben, a pépet keverjük bele a forró vízbe, és addig fõzzük, amíg a folyadék átlátszó nem lesz. Az ammónium-hidroxidtól erõsebbé, a glicerintõl rugalamsabbá válik a keményítõcsiriz. 100 g vízbõl, 4 g ammónium-hidroxidból, 8 g keményítõbõl és 1 g glicerinbõl megfelelõ ragasztót nyerünk.
Tapétaragasztáshoz használható csiriz
a) | búzaliszt
hideg víz |
2 font (0,91 kg)
32 fl. oz. (0,95 l) |
b) | timsó
meleg víz |
1 uncia (28 g)
4 fl. oz. (1,2 dl) |
c) | forró víz | 36 fl. oz. (1,06 l) |
A búzalisztet simára keverjük a hideg vízben. A timsót feloldjuk a meleg vízben. A lisztes pépet belekeverjük a forró vízbe, és ha szükséges, tovább forraljuk, amíg félig átlátszó, nyálkás folyadékot nem kapunk. Ekkor öntjük bele a timsóoldatot.
Könyvkötõ csiriz
forró víz
trinátrium-foszfát bórax vagy timsó |
100 l
15 kg 2,5 kg 10 kg |
A komponenseket összekeverjük és keverés közben a következõ anyagok keverékét adjuk a folyadékhoz:
hideg víz
keményítõ |
120 l
50 kg |
A pépet addig melegítjük, amíg folyós nem lesz.
A már érvényét vesztett 8785 sz. magyar szabványból megtudtuk, hogy az aranycsirizt vagy vargacsirizt erjesztéssel állították elõ búzából vagy búzalisztbõl. A csirizt akkor találták megfelelõnek, ha 3 mm átmérõjû üvegpálcával kihúzva legalább 5 centis szálat eresztett.
S hogy mire jó még mindig a csiriz? Talán legfõképpen arra, hogy Mary Poppins és Corry néni a gyömbéres kalács csillagait az égre ragassza vele.