1. válasz: Fõzéskor a burgonyakeményítõ elkocsonyásodik. A krumpli fajtájától függõen felszakadnak a sejtfalak és elbomlik a középsõ lamella. Ráadásul a gumóban lévõ klorogénsav és vas is kölcsönhatásba lép, a hûlés során oxidáció játszódik le, és sötét festékanyag keletkezik, amelynek a színe az idõ múlásával elmélyül.
Mindez hozzájárul a fõtt krumpli ízéhez, textúrájának változásához. Ámbár a levélíró rossz fajtákkal próbálkozhatott, mert a "salátaburgonyák" másnap is kiválóak hidegen.
M. S.
Burgonyakereskedelmi Tanács
Cowley
Oxford
2. válasz: Vágja kockára azt a rémes, másnapos krumplit. Tegyen rá egy kis majonézt. Aprítson bele friss snidlinget. Keverje össze és hûtse le. Isteni!
IAN SHELDON
Cambridge