Kérdés:
Miért a gombák és a talajbaktériumok termelik
a természetes antibiotikumok többségét?
1. válasz:
A fönti kérdésen már régóta vitatkoznak.
Egy leegyszerûsített magyarázat szerint ezek az organizmusok
antibiotikumokkal védik meg a tartalék táplálékukat.
A talajbaktériumok és a gombák az elpusztult növényi
anyagokkal, például a levelekkel és a maghéjakkal
táplálkoznak. A baktériumok nem tudják magukkal
hurcolni a táplálékukat, ezért – egyes feltevések
szerint – olyan vegyületet választanak ki a táplálékukra,
amelyek más fajokra mérgezõek. Bár ezt az elképzelést
egyes laboratóriumi kísérletek alátámasztják,
az elmélet nehezen bizonyítható a természetes
környezetben. Azok az antibiotikumok, amelyek a laborban hatásosak,
a különbözõ talajokban annyira felszívódhatnak
vagy felhígulhatnak, hogy hatástalanná válhatnak.
A talaj mikroorganizmusainak túlnyomó többsége,
mintegy 90 százaléka olyan vegyületeket termel, amelyek
nem fejtenek ki antibiotikum hatást. De ki törõdik velük?
Lehet, hogy csak a saját szükségleteinket tartjuk szem
elõtt, és ezeknek a mikroorganizmusoknak a szerepét
elhanyagoljuk?
Egy másik magyarázat szerint az antibiotikumtermelés
eredetét a táplálékforrásként
szolgáló növényi anyagban kell keresni. Ez az
anyag sok szenet és kevés nitrogént tartalmaz. Az
emberhez hasonlóan talán a baktériumoknak is kiegyensúlyozott
táplálkozásra van szükségük. A leggyakoribb
antibiotikumok nagy széntartalmú polimerek, amelyek hasonlítanak
a telített zsírokra. Az építõelemeik
sokszor pontosan megegyeznek a zsírok építõelemeivel.
Azt mondhatjuk, hogy a baktériumok a zsírképzõ
szénvegyületek "levesében" úszkálnak,
de ezeket a vegyületeket nem (zsíros) lipidekké, hanem
hasonló szerkezetû anyagokká, antibiotikumokká
alakítják át. Ha az új vegyületek
véletlenül hasznosnak bizonyulnak, a baktériumok "jól
érzik magukat". Az elmélet szerint tehát a talaj mikroorganizmusaiban
képzõdõ antibiotikumok, rákellenes és
parazitaellenes szerek egyszerûen a hiányos táplálkozás
melléktermékei.
Howard Cooper
Imperial College of Medicine
London
2. válasz: Az
antibiotikumok többsége olyan kutatásokból származik,
amelyeket a penicillin felfedezése inspirált. A mikrobatenyészetekkel
egyszerûbb volt antibiotikumokat termelni, mint növényi
vagy állati eredetû molekulák elõállításával
kísérletezni. Az új antibiotikumok felfedezéséhez
a mikrobák gyakorlati okokból bizonyultak a legalkalmasabbnak.
Azt is mondják, hogy a talajban található mikrobák
sok mikrobával versenyeznek az élõhelyért,
ezért számos példány az életképesség
fokozása érdekében termel antibiotikumot. Ezzel a
kijelentéssel azonban óvatosan kell bánnunk, mert
a mikrobák rengeteg olyan vegyületet állítanak
elõ, amelynek nincs nyilvánvaló szerepe, és
minden nagy vegyületcsoportban kimutathatunk nagy biológiai
aktivitású molekulákat is.
A mikrobákban nem könnyen találunk
antibiotikumokat. Egy kísérlet során 400 000 mikrobatenyészetet
vizsgáltak 10 éven át, és mindössze három
hasznos vegyületet fedeztek fel. Ha egy organizmus sokféle
vegyületet állít elõ és raktároz,
talán nagyobb eséllyel készíti el azt a ritka
vegyületet, amely növeli az életképességét.
Ez azt jelenti, hogy sok organizmus állít elõ antibiotikum
hatású vegyületeket, de ezek közül a molekulák
közül csak néhány növeli az organizmus életképességét.
(Lásd még:
http://www-users.york.ac.uk/~drf1/rdf_sp1.htm.)
Richard Firn
Yorki Egyetem
Biológia Tanszék