1. válasz: A méhek a viárgokból nektárt és virágport gyûjtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon levõ "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba.
A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet méhsejtbe teszik. A fölösleges víz néhány nap alatt elpárolog; a méz körülbelül 83 százalék cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Ha nagyon sok nektárt szárítanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegõt a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.
Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig. A fölösleges víz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szõlõcukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztõk és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne.
A nektár a cukron kívül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más-más ízt és illatot kölcsönöznek a különbözõ mézeknek. A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyûjtenek nektárt, de egyes idõszakokban csak egy vagy náhány fajból szállítanak nagy mennyiségû nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyûjtik, a méz ízét és színét egy adott növény szabja meg.
Francis Ratnieks
Sheffield University
2. válasz:
A méhek a virágokból begyûjtött nektár
szárításával készítenek mézet.
Az idõsebb méhek keresik meg a nektárt és viszik
be a kaptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe.
Egy egészséges kaptárban több mint 60000 méh
van. Egy nap 120 kg nektárt is begyûjthetnek.
A fiatalabb méhek dolga, hogy levegõt áramoltassank
a kaptáron át, s így felgyorsítsák a
víz párolgását a nektárból. Ha
megfigyelünk egy kaptárt, láthatjuk, hogy a bejárat
egyik oldalán egy csoport méh befelé hajtja a levegõt
a szárnyával, míg a másik oldalon a méhek
ellentétes irányba fordulnak, és kifelé hajtják
a levegõt. A kaptárban elhelyezkedõ "ventilátor-méhek"
szintén a levegõ áramlását irányítják.
A nektárt azért kell kiszárítani, hogy sokáig
elálljon. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan
mézet is találtak.
Richard Hyde, Mountain View, California