Kérdés: A kínai rizses tálak porcelánjában gyakran tûnnek fel átlátszó "rizsszemek". Mik ezek valójában és hogyan kerülnek oda? Van egyáltalán közük a valódi rizshez?

CHRIS CHORROCK
Genf
Svájc


Válasz: Gyerekkoromban a mamám, aki fazekasmesterséget tanít, elmagyarázta, hogyan készül a kínai rizses tál. Elôször vékony falú tálakat formáznak. Mielôtt kiégetnék a porcelánt, rizsszemeket nyomnak át a falán különbözô szögekben, ahogy a minta kívánja. Ha a rizsszemet a csúcsával elôre tolják az anyagba, pötty, ha az oldalával, levélszerû minta képzôdik.

A tálat ezután száradni hagyják, majd kiégetik. A kemencében a hô hatására a rizsszemek elégnek, és lyukat hagynak az edény falában. A tálakat ezután mázzal vonják be, amely átlátszó, fehéres réteget képez a második kiégetés után. A máz kitölti a lyukakat is, ezért a kész edények a szokásos módon használhatók. A lyukak szürkés mélyedéseknek látszanak, de ha a tálat a fény felé tartjuk, elôtûnik a jellegzetes minta.

E A MADDEN
London


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science