Mitõl illatosak a gyümülcsök?
Elsõsorban az észterektõl. Íme néhány
példa.
pentil-acetát (körte) | 3-metil-butil-acetát (banán) | oktil-acetát (narancs) |
metil-formiát (málna) | pentil-butirát (sárgabarack, eper) |
Hogyan képzõdnek az észterek?
A szerves savak és az alkoholok reakciójából:
alkohol + sav
észter + víz
Mire használják õket?
Mesterséges aromák készítésére,
például cukorkákhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez.
Miért
hasonló az illatuk?
Bár az észtermolekulák mérete különbözõ,
az illat kialakításában a COO– csoport játszik
fontos szerepet. A természetes esszenciák általában
nem egy észtert, hanem többféle vegyületet
tartalmaznak. Egy édes, kókuszszagú észter
például sok fehér bor illatában is meghatározó.
Van valami közük az észtereknek
a szeszes italok hatásához?
Két kutató nemrégiben az etil-oleát észtert
vizsgálta. A szervezet egy természetes zsírsavból,
az olajsavból és az italokban található etil-alkoholból
állítja elõ ezt az észtert. Kiderült,
hogy az etil-oleát meggyorsítja az agysejtek káliumion-kibocsátását,
s emiatt lelassul a szervezet üzeneteit továbbító
neurotranszmitterek termelése. Ez például a reflexek
lassulásához vezet. A szeszes italok hatása tehát
nemcsak az alkoholnak tudható be, hanem az észtereknek is.
etil-oleát
Háromdimenziós
észtermodellek
Vissza |
http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/ |