Mibõl készül a kávé?
A kávét
a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában,
a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea
arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából
származó Coffea robusta magjából, a
babkávéból készítik pörköléssel.
A Coffea arabica íze erõsebb, de pörköléssel
és keverékekkel változtatnak rajta. A Coffea robusta
jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé
támadják meg a kártevõk.
Hogyan készül az instant kávé?
A kávészemekbõl a pörkölés után
gõzzel és meleg vízzel kivonják az oldható
anyagokat. Az oldatokat betöményítik, majd fagyasztva
szárítják. Ebben az utóbbi folyamatban a vizet
nagy vákuum alatt távolítják el a fagyott oldatból.
A maradék a szilárd kávékivonat. A kávé
ízesítõanyagait még a vízgõzös
kezelés elõtt kivonják és félreteszik.
Mielõtt a kávét – oxigénmentes légkörben,
nitrogén vagy szén-dioxid alatt – becsomagolnák, az
ízesítõanyagokat újra a kávéhoz
adják.
Miért tart ébren a kávé
koffeinje?
A koffein stimulálja az agykérget. Nagy mennyiségû
koffein gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és
befolyásolja a neuronok tüzelését.
Mit csinál még a koffein?
Ellazítja az apró hörgõk, az epevezeték,
a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat
egy részének sima izmait, és fölgyorsítja
az anyagcserét.
Rosszat tesz nekünk a kávé?
Attól függ, mit értünk "rossz" alatt. A kávé
sok koffeint tartalmaz, például másfél deciliter
(híg) instant kávéban kb. 60–70 mg koffein van. Hasonló
mennyiségû tea kb. 50 mg koffent tartalmaz. Egy 375 ml-es
Coca Colás dobozban kb. 48 mg koffein van, a Pepsi Colásban
kb. 40 mg. A koffein szerencsére lebomlik a májban. A teában
van egy kevés teofillin is. Ez a koffeinnél jobban ellazítja
a hörgõk izmait, ezért asztma kezelésére
használható.
Milyen gyorsan hat a kávé?
Egy csésze kávé elfogyasztása után
5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható
a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri
el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva,
terhes nõk esetében még lassabban csökken a felére.
Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
A koffeint oldószerrel vonják ki a kávéból.
Régebben klórozott szénhidrogéneket használtak
oldószerként (ezek hasonlítottak a vegytisztítók
oldószereihez), de egyre inkább áttérnek a
nagy nyomás alatt tartott szuperkritikus szén-dioxidra. Ez
nem mérgezõ és nem módosítja az ízt.
Mit csinálnak a kivont koffeinnel?
A kólákba teszik.
Mi adja a kávé ízét?
A 2-furil-metántiol és a hasonló vegyületek,
amelyek a pörkölés alatt is a kávéban maradnak.
A kávé, a teofillin és a 2-furil-metántiol
szerkezetének vázalata
Vissza | http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/ |