A múzeum állandó kiállításai a kezdetektôl követik végig a magyar kémia és vegyipar történetét.
A fôlépcsôház történelmi arcképcsarnokában magyar tudósok, vegyipari szakemberek portréi kaptak helyet. A lépcsôfordulóban állították ki Than Károly mellszobrát.
Alkimista laboratórium | A múzeum gyûjteményébôl: alkimista rajz 1676-ból |
A magyar vegyipar kialakulása a XIX. századig
címû kiállítás a kémia és
a vegyészet általában igen kevéssé ismert
régmúltját mutatja be. A római birodalomban
mûködô aranybányászatot a honfoglaló
magyarok utódai is folytatták. Volt fémkohászat,
elôállítottak ötvözeteket; finomítókat,
pénzverdéket alapítottak.
Sokan próbálkoztak az arany mesterséges elôállításával,
az alkímiával. Az alkímiából sarjadt
ki az orvosi kémia, a jatrokémia. Alapítója
Paracelsus volt, aki kétszer is járt Magyarországon.
Késôbb minden orvos jatrokémikus volt, és így
csaknem minden magyarországi orvos foglalkozott környéke
ásványvizeinek, olykor kôzeteinek kémiai elemzésével,
gyógyhatásuk regisztrálásával, amirôl
számos feljegyzés és egykorú könyv tanúskodik.
Salétrom kristályosítása 1580 körül |
Kénsavgyártás piritbôl a XVI. században |
Az anyag oldása vízfürdôben |
A kémia és a vegyipar magyarországi története
a középkori fémkohászattal veszi kezdetét.
A középkorban Európa aranytermelésének
mintegy 90%-át, az akkor ismert világénak pedig egyharmadát
Magyarország szolgáltatta. Ezüsttermelésünk
az európai termelés egynegyede volt. A XIV. századtól
kezdve mindehhez a réz exportja is hozzájárult. Az
arany és az ezüst elválasztására ipari
méretben elsôként nálunk használtak salétromsavat,
és ugyancsak Magyarországon alkalmaztak elôször
vasat a cementációs folyamathoz, hogy a rezet a réztartalmú
bányavizekbôl kinyerjék. A XVIII. században
létesültek hazánkban az elsô manufaktúrák,
ekkor kezdôdött a természeti kincsek iparszerû
vegyi feldolgozása. A puskapor felfedezése óta szükség
volt salétromra. Elôször a száraz alföldi
talajon kivirágzó salétromot seperték össze,
késôbb az istállók földjének kilúgozásával
állítottak elô salétromot.
Gyertyaöntô felszerelés a XVIII. századból |
Gyertyaöntô berendezés a XIX. századból |
A reformkor vegyészete
címû kiállítás bemutatja, hogy a nagyipari termelés a vegyiparban is lassan bontakozott ki. A vegyi iparágak eleinte még olyan technológiával termeltek, mint az elôzô században, inkább csak az üzemek száma gyarapodott. Fôleg katonai célokra fejlesztették azonban a salétromtermelést, fellendült a sóbányászat, a timsó- és kénsavipar, az üveggyártás miatt pedig a hamuzsírfôzés. Kifejlôdött a majolika- és porcelángyártás, ekkoriban létesült a Herendi Porcelángyár. Korszerûen berendezett gyár volt az Ercsi Sörgyár. Fiuméban már a XVIII. század közepétôl mûködött a nádcukor-finomító. Elterjedt a textilszínezés, fôként a kékfestô eljárás.
A XIX. század elsô szilveszterét még gyertyák és mécsesek fényénél ünnepelték. Széchenyi István elsô angliai útjáról 1816-ban hazatérve már "gázfôzô készüléket" készíttetett nagycenki kastélyába. 1837-ben az akkor még új Nemzeti Színházat is házi gázfejlesztô berendezéssel szerelték fel és világították. Jókai Mór szerint "Ennek a gáznak kicsit áporodott savanyúkáposzta szaga volt, de eltûrtük nemzeti büszkeségbôl". A kiállítás bemutatja a tûzgyújtás ôsi eszközeit, a kovakövet és taplót felváltó "mártó gyufát" vagy "gyúló kórót", majd az Irinyi-féle, tökéletesített dörzsgyufát, amely "zajongás nélkül" gyulladt.