Az élelmiszerbiztonság
aktuális kérdései:
A Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram
feladatai és lehetõségei
Pintér Alán
az orvostudomány kandidátusa
'Johan Béla' Országos Közegészségügyi Intézet
Kadmium
A humán kadmium expozíció jelentõs része származik az élelmiszerekbõl - tipikusan környezeti eredetû szennyezõ anyag. A növények, fajtától és talajtól függõn a talajból veszik fel a kadmiumot - esetenként feldúsulás is kimutatható. A gabonafélékben inkább a levegõszennyezettség jelzõjeként, felületi szennyezõdésként van jelen. A magyarországi élelmiszerek kadmium tartalmát a 4. táblázat mutatja be.
A becsült napi kadmium bevitel látható az 5. táblázatban.
4. táblázat
Magyarországi élelmiszerek kadmium tartalma
(1993-1995)
Élelmiszer | A vizsgált minták |
Kadmium tartalom, µg/kg |
||
száma | átlag | min. | max. | |
Hús és húskészítmény
hazai
import |
192
13 |
13 9* |
<1 4 |
109 18 |
Hal és halkészítmény hazai
import |
11
19 |
9 10* |
34 |
17 168 |
Tej és tejtermék hazai
import |
383
87 |
4 9* |
<1 <3 |
60 13 |
Cereáliák hazai
import |
754
23 |
36 19* |
2 5 |
970 249 |
Zöldség | 868 |
10 |
<1 |
80 |
Zöldségkészítmény hazai
import |
50
16 |
11 8* |
<1 4 |
50 9 |
Gyümölcs | 578 |
4 |
<1 |
50 |
Gyümölcskészítmény hazai
import |
282
23 |
8 8* |
<1 3 |
100 14 |
Italok | 639 |
5 |
<1 |
114 |
Cukor | 130 |
6 |
<1 |
20 |
*medián értékek (1995-1996)
dr. Sohár Pálné (OÉTI) adatai
5. táblázat
Becsült napi kadmium bevitel
Élelmiszer |
Napi bevitel |
Kadmium szint |
Napi kadmium bevitel |
|
(g) | (µ g/kg) | (µ g) | (%) | |
Hús és húskészítmény
hal |
8,4 |
15 |
0,13 |
8,9 |
Tej és tejtermék
tej |
386,5 |
9 |
3,48 |
12,5 |
Cereáliák
kenyér, tésztafélék |
252,0 |
40 |
10,08 |
36,0 |
Zöldségfélék és termékek |
236,0 |
12 |
2,83 |
10,1 |
Gyümölcsök és termékek |
192,0 |
8 |
1,54 |
5,5 |
Burgonya |
160,0 |
10 |
1,60 |
5,7 |
Tojás |
51,8 |
5 |
0,26 |
0,9 |
Zsírok, olajok |
129,8 |
8 |
1,04 |
3,7 |
Cukor |
254,7 |
6 |
1,53 |
5,5 |
Italok |
600,0 |
5 |
3,00 |
10,7 |
Csokoládé és kakaó |
20,0 |
7 |
0,14 |
0,5 |
ÖSSZESEN: |
27,98 µ g |
100,0 % |
dr. Sohár Pálné (OÉTI) adatai
Tolerálható heti Cd bevitel: 7 µ
g/ttkg
Átlagos hazai heti Cd bevitel: 2,8 µ
g/ttkg
A heti átlagos kadmium bevitelt - nemzetközi összehasonlításban
az 2. ábra mutatja. Ámbár az adatok az 1980-as évekbõl
származnak, látható, hogy a magyarországi élelmiszerek-bõl
származó kadmiumbevitel viszonylag alacsony.
2. ábra
Higany
Magyarországon az élelmiszerek higanytartalma nem jelentõs - sem a hazai, sem az import készítményekben nem mértek magas higany koncentrációkat. A FAO/WHO által javasolt 5.0 µ g/kg tt/nap PTWI alatt marad a napi átlagos metilhigany bevitel.
Nitrát
A napi nitrátbevitel mintegy háromnegyede a gyümölcsökbõl, zöldségekbõl származik, míg a maradék az ivóvízzel és már élelmiszerekkel történik. Az átlagos bevitel az élelmiszerekre 5 mg/kg testtömeg/nap határérték alatt van, azonban néhány területen s fõként a csecsemõk helytelen táplálása során magas, esetenként toxikus nitrátbevitelt is megfigyeltek. A magyarországi körülmények között a nem nitrát-akkumuláló zöldségfajták elterjesztése, a helyes növénytermesztési fo-lyamatok meghonosítása a feladat.
Poliklórozott bifenilek (PCBk)
A PCB-k tipikusan ipari szennyezõk, mindenütt elõfordulnak a környezetben. Az emberi szervezetbe elsõsorban az élelmiszerek révén jutnak, fõként azokon a területeken, ahol a hal, a tejtermékek fogyasztása jelentõs.
Az Egyesült Államokbeli Food and Drug Administration (FDA) 1 µ g/kg tt/nap tolerálható értéket ajánlott, míg Dániában ez 0.5 µ g/kg tt/nap. Magyarországon <0,2-3,8 értékek számolhatók.
A táplálékláncon keresztül a szervezetbe került PCB-k erõsen feldúsulnak - zsírra számítva a nõi tejben 0,5-1 mg/kg, az emberi zsírszövetben 1-5 mg/kg koncentrációkban fordulnak elõ.
Európai összehasonlítást nehéz tenni, de figyelemreméltó, hogy a Cseh Köztársaságban végzett mérések igen magas értékeket mutattak.
Növényvédõ szerek
A növényvédõ szerek engedélyezése, forgalomba hozatala és a felhasználás utáni szermaradékok szintje szigorúan szabályozott. A legutóbbi évek vizsgálati eredményei szerint az ellenõrzött mintáknak mintegy 1%-a tartalmazott szermaradékot magasabb koncentrációban, mint a megengedett. A leginkább veszélyesnek tartott, kumulálódó klórozott szénhidrogének mennyisége látható a 6. és 7. táblázatban.
6. táblázat
Napi étrendek PCB tartalma
A vizsgálat helye |
Minták száma |
Összes PCB tartalom (µ g/kg) |
||
medián | 90%-os érték | tartomány | ||
Pécs |
30 |
<0,01 | 47,2 | <0,01-112,4 |
Budapest |
30 |
<0,01 | 24,0 | <0,01-118,0 |
Szolnok |
30 |
<0,01 | 14,4 | <0,01-225,0 |
NEKAP, 1996 (OÉTI adatai)
7. táblázat
Húsok klórozott szénhidrogén peszticid tartalma
Állatfaj |
Hexaklórbenzol |
Hexaklórciklohexán izomerek |
DDT és metabolitjai |
(µ g/kg) | (µ g/kg) | (µ g/kg) | |
Sertés |
1-2 |
1-2 |
20 |
Szarvasmarha |
2 |
1-3 |
60 |
Baromfi |
nd-2 |
nd-4 |
6-7 |
Vad |
1-6 |
nd-10 |
10-400 |
nd: nem detektálható
NEKAP, 1996 (OÉVI adatai)
Az élelmiszerbiztonság további, nem kevésbé
fontos területét jelenti a radioaktív szennyezések
elkerülése, a biotechnológiai problémák
megoldás illetve kezelése.
A Nemzeti Környezetegészségügyi Program keretében az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tennivalók megfogalmazódtak (8. táblázat). Az ételszennyezések megelõzése, a tudatformálás, oktatás-nevelés, jogszabályi háttér és hatósági intézkedések foganatosítása mellett igen fontos a rendszeres ellenõrzés, monitorzás és az adatok szakszerû, gyors értékelése és az információk átadása.
Igen lényeges, hogy a kutatás megfelelõ szinten, megfelelõ támogatottsággal folytatódjék és amennyiben lehetséges, további támogatást kapjon.
A Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram a tárcák közötti együttmûködés elõsegítése, a lakosság felvilágosítása, oktatás, nevelés, a közegészségügyi ellenõrzõ feladatok kiterjesztése, a megelõzés egyéb lehetõségeinek felkutatása révén válhat az élelmiszerbiztonság fokozásának egyik eszközévé.
8. táblázat
Ételszennyezések megelõzése |
Tudatformálás, oktatás, nevelés |
Jogszabályalkotás Hatósági intézkedések |
Információ, vizsgáló kapacitás növelése, adatgyûjtés |
Kutatás, fejlesztés |
|
A helyes táplálkozás oktatása.
A lakosság rendszeres tájékoztatása. |
|
|
|
Összefoglalva
A Salmonellosisok számának növekedése aggasztó - az illetékes tárcák összefogásán alapuló országos program megindítása szükséges a megelõzés érdekében.
A hazai és import élelmiszerek vegyi szennyezettsége általában nem jelentõs, ugyanakkor egyes szennyezett területeken elõállított élelmiszerek fokozott ellenõrzése indokolt.
A rendszeres ellenõrzés, monitoring kiépítése feltétlenül szükséges.
A Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram e feladatok végrehajtásában megfelelõ keretet biztosíthat.
Köszönetnyilvánítás
Megköszönöm dr. Sohár Pálné fõosztályvezetõnek (OÉTI), dr. Simon József osztályvezetõnek (OÉTI) és dr. Koller Miklósnak (OKI) az anyag összeállításában nyújtott segítséget.
Irodalom
1. Concern for Europe's Tomorrow.(CET) Health and the Environment in the WHO European Region. WHO European Centre for Environment and Health. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart, 1995.
2. Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram, Budapest, 1996
3. Sockett, P.N. and Roberts,J.A. The social and economic impact of salmonellosis. A report of a national survey in England and Wales of laboratory-confirmed salmonella infections. Epidemiology and infection. 107, 335-347 (1991)
Vissza a tudományos ülés programjához